Telepítés / Gondozás

Jelenleg Ön, a piacon található leggyorsabban növő és legellenállóbb növény "telepítési & gondozási útmutatóját" olvassa, ami az ültetése után, a klasszikus sövényformát fogja felvenni. Rövid időn belül örömét leli benne és kertje éke lesz.

1. ÜLTETÉS

A sövények ültetését, nyugalmi állapotban lévő növényekkel végezzük, márciustól egészen a fagyok beálltáig. Ezek az időszakok, az időjárás függvényében módosulhatnak. Amennyiben a téli ciklusban (December, Január és Február) fagymentes időszak köszönt be, akkor is lehetséges az ültetés és tökéletes lehet az időpont.

A sövényünknek sokféle funkciója lehet. Legelterjedtebb az, mikor a telkünk egyes részeit szeretnénk elkülöníteni. (Pl.: A díszkertet a haszonkerttől vagy a gazdaság udvarától.) Máskor az épített kerítéssel párhuzamosan nevelt sövényünk nyújt védelmet az utca porától, zajától és a szomszéd tekintetétől. Esetleg körülöleli és védelmezi a játszóteret, a pihenőhelyet vagy megakadályozza, hogy az utcán közlekedők belássanak a kertünkbe. A sövénynövényünket e céloknak megfelelően szükséges nevelnünk. Általános vélemények szerint, hogy a sövényünk, tömör és klasszikus formát érjen el, a 2 soros ültetést ajánljuk, így a végeredmény egy kielégítő, zárt és dús, természetes sövényfal lesz.

Hibridsövény Fajta 1 soros ültetés 2 soros ültetés
SZIL 5 tő / folyóméter
(Tőtáv: 20 cm)
 2 x 5 tő / folyóméter (Tőtáv: 20 cm / Sortáv: 20 cm) 
FAGYAL 3 tő / folyóméter
(Tőtáv: 33 cm)
 2 x 3 tő / folyóméter (Tőtáv: 33 cm / Sortáv: 20 cm) 

 

SZIL SÖVÉNY ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓJA

Hibrid Szil Ültetése

FAGYAL SÖVÉNY ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓJA 

Hibrid Fagyal Ültetése

2. TELEPÍTÉSI IDŐSZAK

Sövény növényeink, szinte egész évben telepíthetőek.

 Jan   Feb   Már   Ápr   Máj   Jún   Júl   Aug   Sze   Okt   Nov    Dec  
X X X X X X X

3. ÜLTETÉS LÉPÉSEI

  1. Kicsomagolás után, de még ültetés előtt, vegyük ki a töveket a dobozából és egy vízzel teli műanyag vödörbe áztassuk be. Amíg a sövényeink megszívják magukat vízzel, elkezdhetjük előkészíteni az ültetést.

  2. Mérjük le, az ültetési távolságot, a két végét pedig jelöljük meg 1-1 karó segítéségével. Majd feszítsünk ki közéjük egy jelölő madzagot, ami segíti a munkánkat ültetés közben, mert az egyenes vonalat tudjuk követni.

  3. Ezt követően jöhet az ültető gödör, amit 30 cm mélyen és egy ásónyom szélességben alakítunk ki. Tehát a földet lapátoljuk az árok mellé, megfelelő távolságban, hogy kényelmes legyen később visszatemetni.

  4. Elkészült az ültető gödrünk. A vízből vegyük ki csemetéinket és még összekötözött állapotban vágjunk vissza a gyökér végekből 1 - 2 cm-t. Az ültetés során figyeljünk arra, hogy növényeink egyenesen álljanak a gödörben és a gyökérzet ne hajoljon vissza. A legcélszerűbb, ha beletesszük a növényünket és kicsit odanyomjuk a földet a tövéhez, majd enyhén meghúzzuk felfelé 1 - 2 cm-t addig, hogy a gyökfő még a talaj szintjében maradjon. Ezt követően véglegesen odatömöríthetjük a földet a gyökérzethez.

  5. Végeztünk a növények ültetésével, most pedig jól be kell iszapolni őket, így a légbuborékok megszűnnek a gyökérzet körül. Jó tanács: a maradék földet a tövek jobb- és bal oldalán halmozzuk fel, hogy a tő egy kis völgyben üljön, így mikor megöntözzük, nem folyik el oldalirányba a víz.

  6. Utolsó momentumként, metsszük vissza a töveket 15-20 cm magasságban. Nem kell megijedni, gyors növekedéssel és intenzív rügyfakadással fogja ezt meghálálni nekünk, mert növényeinket így elágazásra ösztönözzük.

ÜLTETÉSI VIDEÓ

 

Hibridsövény® telepítés képekben 5 óra hossza alatt (150 tő télizöld fagyal,25 méter hosszan, 2 sorosan ültetve, csepegtetőrendszerrel).

sövény ültetés lépései

 

Hibridsövény® növekedés képekben 2 év leforgása alatt (2016 tavaszától - 2018 tavaszáig).

2 éves sövény növekedés

4. GONDOZÁS

METSZÉS

Az elültetett csemetéket 15-20 cm magasságban vissza kell metszenünk és alaposan be kell öntöznünk. Így készítjük elő a sövényeinket arra, hogy a talaj felszínétől kezdve elágazásokat képezzenek (több rügyszám) és később ne kopaszodjanak fel! 

  • Amikor a növényünk eléri az 50 - 70 cm magasságot, a csúcsából nyírjunk vissza 10 - 15 cm-t, valamint az oldal irányba erősen kitörő hajtásokat is.
  • Majd ezt követően hagyjuk tovább fejlődni. 80 - 100 cm magasságnál ismét metszünk le 10 - 15 cm-t a hajtások legvégéből illetve az oldaláról.
  • Az utolsó őszi metszésnél 1 - 1,2 m-re vágjuk vissza.
  • A második évben hagyjuk felnőni a kívánt magasságra és onnantól már szép sövényformát nyírhatunk.


ÖNTÖZÉS

  • Ültetés után a növény fejlődésének kezdeti szakaszában (gyökeresedés, hajtás megindulás) az időjárástól függően érdemes gyakrabban, heti 1-2 alkalommal elvégezni.
  • A későbbi időszakban folyamatosan csökkenthetjük ennek mértékét. Javasoljuk, a hosszan tartó aszályos nyári időszakban hetente legalább egyszer öntözzük meg, de szigorúan késő este vagy kora hajnalban. Semmiképpen sem nap közben, mert ezzel a növényünket tönkre is tehetjük (leforrázzuk).


TÁPANYAG UTÁNPÓTLÁS

Normál kerti talajnál is érdemes az idő múlásával gondoskodni róla, mert a növényünk fejlődése csökkenhet, esetleg különböző elváltozásokat eredményezhet a megjelenésében. Kétféle módon szokták végezni:

  1. Szerves trágya, komposzt felhasználásával, amit még inkább ültetés előtt érdemes a talajba juttatni, dolgozni.
  2. Különböző műtrágyák és lomb trágyák segítségével történik. Ezeket egész évben használhatjuk, de figyeljünk a gyártó által ajánlott mennyiségek és a kijuttatások időtartamának betartására, nehogy kárt tegyünk a csemetéinkben. Könnyen és viszonylag olcsón beszerezhetőek, többségük felhasználása nem igényel szaktudást. Ha mégis segítségre van szüksége hívjon vagy írjon illetve forduljon kollégáinkhoz.