Mahónia (Mahonia aquifolium)

A közönséges mahónia, más néven kerti mahónia (Mahonia aquifolium) a borbolyafélék (Berberidaceae) családjába tartozó mahónia (Mahonia) nemzetség típusfaja. Észak-Amerika nyugati részén őshonos. A 19. század első felében hozták be Dél-Európába, Magyarországon is kedvelt, parkokban, kertekben, temetőkben gyakori növény, mely olykor ki is vadul.

A levelek színükön sötétzöldek, fényesek, ősszel megvörösödnek; fonákjuk világoszöld. Felálló, sokszor pirosan futtatott aranysárga virágai 6–8 cm hosszú bugaszerű fürtvirágzatot alkotnak. Mint más borbolyaféléknél is előfordul, porzói ingerelhetők, rovarérintésére a bibe felé csapódva a virágport a „látogatóra” kenik. Gömbölyded bogyótermése éréskor kékesfehér színű, 2-5 fényes, barnásvörös magja van. A bogyók leve bíborvörös.

Őshazája Amerika észak-nyugati vidéke Délkelet-Alaszkától Észak-Kaliforniáig, keleten Albertától Új-Mexikóig. Gyakran találkozhatunk vele duglászfenyő erdeinek árnyas cserjeszintjében, bár más élőhelyeken is előfordul, például a Sziklás-hegység vagy az északi Sierra bokorvegetációjában.

A közönséges mahónia népszerű növény bármilyen árnyékos vagy erdei közegben. Feltűnő leveleit, koratavaszi, gyakran más cserjéknél korábban megjelenő élénksárga virágait kedvelik a kertészek. Ellenáll a nyári szárazságnak, elviseli a gyenge talajt, és nem halmoz fel lehulló avart. Bogyói vonzzák a madarakat.

SZÁLLÍTÁSI MÉRET: 50+ cm

 

AJÁNLOTT MENNYISÉG:

  1. Sövénynek ültetve (tőtáv): 40 cm
  2. Díszcserje "szoliter blokk": 2 - 3 cserje / m2

HA SÖVÉNYNEK SZERETNÉD ÜLTETNI...

-

5

méterre

10

méterre

15

méterre

20

méterre

1 12  24  36  48 tő
990.- 11.880.- 23.760.- 35.640.- 47.520.-

 

 

-34%
990 Ft
1 490 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.