HIBRIDSÖVÉNY®
hibridsoveny@gmail.com​ / +36 (30) 213 2825
RÓLUNK
Lorem ipsum

TELEPÍTÉSI & GONDOZÁSI ÚTMUTATÓ

Jelenleg Ön, a piacon található leggyorsabban növő és legellenállóbb növény "telepítési & gondozási útmutatóját" olvassa, ami az ültetése után, a klasszikus sövényformát fogja felvenni. Rövid időn belül örömét leli benne és kertje éke lesz.

1. ÜLTETÉS 

A sövények ültetését, nyugalmi állapotban lévő növényekkel végezzük, márciustól egészen a fagyok beálltáig. Ezek az időszakok, az időjárás függvényében módosulhatnak. Amennyiben a téli ciklusban (December, Január és Február) fagymentes időszak köszönt be, akkor is lehetséges az ültetés és tökéletes lehet az időpont.

A sövényünknek sokféle funkciója lehet. Legelterjedtebb az, mikor a telkünk egyes részeit szeretnénk elkülöníteni. (Pl.: A díszkertet a haszonkerttől vagy a gazdaság udvarától.) Máskor az épített kerítéssel párhuzamosan nevelt sövényünk nyújt védelmet az utca porától, zajától és a szomszéd tekintetétől. Esetleg körülöleli és védelmezi a játszóteret, a pihenőhelyet vagy megakadályozza, hogy az utcán közlekedők belássanak a kertünkbe. A sövénynövényünket e céloknak megfelelően szükséges nevelnünk. Általános vélemények szerint, hogy a sövényünk, tömör és klasszikus formát érjen el, a 2 soros ültetést ajánljuk, így a végeredmény egy kielégítő, zárt és dús, természetes sövényfal lesz.

Hibrid Sövény Fajta 1 soros ültetés 2 soros ültetés
SZIL 5 tő / folyóméter (Tőtáv: 20 cm) 2 x 5 tő / folyóméter (Tőtáv: 20 cm / Sortáv: 20 cm)
FAGYAL 3 tő / folyóméter (Tőtáv: 33 cm) 2 x 3 tő / folyóméter (Tőtáv: 33 cm / Sortáv: 20 cm)

2. TELEPÍTÉSI IDŐSZAK

Sövény növényeink, szinte egész évben telepíthetőek.

Jan. Feb. Már. Ápr. Máj. Jún. Júl. Aug. Szep. Okt. Nov. Dec.
x x x x x x x

3. ÜLTETÉS LÉPÉSEI

 1. Kicsomagolás után, de még ültetés előtt, vegyük ki a töveket a dobozából és egy vízzel teli műanyag vödörbe áztassuk be. Amíg a sövényeink megszívják magukat vízzel, elkezdhetjük előkészíteni az ültetést.

 2. Mérjük le, az ültetési távolságot, a két végét pedig jelöljük meg 1-1 karó segítéségével. Majd feszítsünk ki közéjük egy jelölő madzagot, ami segíti a munkánkat ültetés közben, mert az egyenes vonalat tudjuk követni.

 3. Ezt követően jöhet az ültető gödör, amit 30 cm mélyen és egy ásónyom szélességben alakítunk ki. Tehát a földet lapátoljuk az árok mellé, megfelelő távolságban, hogy kényelmes legyen később visszatemetni.

 4. Elkészült az ültető gödrünk. A vízből vegyük ki csemetéinket és még összekötözött állapotban vágjunk vissza a gyökér végekből 1 - 2 cm-t. Az ültetés során figyeljünk arra, hogy növényeink egyenesen álljanak a gödörben és a gyökérzet ne hajoljon vissza. A legcélszerűbb, ha beletesszük a növényünket és kicsit odanyomjuk a földet a tövéhez, majd enyhén meghúzzuk felfelé 1 - 2 cm-t addig, hogy a gyökfő még a talaj szintjében maradjon. Ezt követően véglegesen odatömöríthetjük a földet a gyökérzethez.

 5. Végeztünk a növények ültetésével, most pedig jól be kell iszapolni őket, így a légbuborékok megszűnnek a gyökérzet körül. Jó tanács: a maradék földet a tövek jobb- és bal oldalán halmozzuk fel, hogy a tő egy kis völgyben üljön, így mikor megöntözzük, nem folyik el oldalirányba a víz.

 6. Utolsó momentumként, metsszük vissza a töveket 15-20 cm magasságban. Nem kell megijedni, gyors növekedéssel és intenzív rügyfakadással fogja ezt meghálálni nekünk, mert növényeinket így elágazásra ösztönözzük.

ÜLTETÉSI VIDEÓ

4. GONDOZÁS

METSZÉS

Az elültetett csemetéket 15-20 cm magasságban vissza kell metszenünk és alaposan be kell öntöznünk. Így készítjük elő a sövényeinket arra, hogy a talaj felszínétől kezdve elágazásokat képezzenek (több rügyszám) és később ne kopaszodjanak fel! 

 • Amikor a növényünk eléri az 50 - 70 cm magasságot, a csúcsából nyírjunk vissza 10 - 15 cm-t, valamint az oldal irányba erősen kitörő hajtásokat is.
 • Majd ezt követően hagyjuk tovább fejlődni. 80 - 100 cm magasságnál ismét metszünk le 10 - 15 cm-t a hajtások legvégéből illetve az oldaláról.
 • Az utolsó őszi metszésnél 1 - 1,2 m-re vágjuk vissza.
 • A második évben hagyjuk felnőni a kívánt magasságra és onnantól már szép sövényformát nyírhatunk.

ÖNTÖZÉS

 • Ültetés után a növény fejlődésének kezdeti szakaszában (gyökeresedés, hajtás megindulás) az időjárástól függően érdemes gyakrabban, heti 1-2 alkalommal elvégezni.
 • A későbbi időszakban folyamatosan csökkenthetjük ennek mértékét. Javasoljuk, a hosszan tartó aszályos nyári időszakban hetente legalább egyszer öntözzük meg, de szigorúan késő este vagy kora hajnalban. Semmiképpen sem nap közben, mert ezzel a növényünket tönkre is tehetjük (leforrázzuk).

TÁPANYAG UTÁNPÓTLÁS

Normál kerti talajnál is érdemes az idő múlásával gondoskodni róla, mert a növényünk fejlődése csökkenhet, esetleg különböző elváltozásokat eredményezhet a megjelenésében. Kétféle módon szokták végezni:

 1. Szerves trágya, komposzt felhasználásával, amit még inkább ültetés előtt érdemes a talajba juttatni, dolgozni.
 2. Különböző műtrágyák és lomb trágyák segítségével történik. Ezeket egész évben használhatjuk, de figyeljünk a gyártó által ajánlott mennyiségek és a kijuttatások időtartamának betartására, nehogy kárt tegyünk a csemetéinkben. Könnyen és viszonylag olcsón beszerezhetőek, többségük felhasználása nem igényel szaktudást. Ha mégis segítségre van szüksége hívjon vagy írjon illetve forduljon kollégáinkhoz.